PROGRAMIN ADI Arıcılık
PROGRAMIN DAYANAĞI
1. 24.06.1973 tarihli ve 14574 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu,
2. 11.04.2018 tarihli ve 30388 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Kurumları Yönetmeliği,
3. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 20.04.2016 tarihli ve 19 sayılı kararı ile kabul edilen, Yaygın Eğitim Kurumları Çerçeve Kurs Programı,
4. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 19.08.2020 tarihli ve 21 sayılı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Anadolu Meslek ve Anadolu Teknik Programı Çerçeve Öğretim Programları konulu kararı,
5. Arıcılık Yönetmeliği (30.11.2011 tarih ve 28128 sayılı Resmi Gazete).
EĞİTİMCİLERİN NİTELİĞİ
Kurs programının uygulanmasında eğiticiler aşağıdaki öncelik sırasına göre görevlendirilirler:
1. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığınca yayımlanan "Öğretmenlik Alanları, Atama ve Ders Okutma Esaslarına İlişkin Çizelge"ye göre Hayvan Sağlığı / Hayvan Yetiştiriciliği ve Sağlığı alan öğretmeni olarak atananlar,
2. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığınca yayımlanan "Öğretmenlik Alanları, Atama ve Ders Okutma Esaslarına İlişkin Çizelge"ye göre Hayvan Sağlığı / Hayvan Yetiştiriciliği ve Sağlığı alanlarına kaynak teşkil eden yükseköğretim programları/fakülte mezunları,
3. Hayvan Sağlığı / Hayvan Yetiştiriciliği ve Sağlığı alanlarına kaynak teşkil eden yükseköğretim kurumlarında görevli öğretim üyesi, öğretim görevlileri,
4. Arıcılık meslek yüksekokulu/ön lisans mezunları,
5. Mesleki ve teknik eğitim veren ortaöğretim kurumlarının Hayvan Yetiştiriciliği ve Sağlığı alanı mezunu veya bu alanda asgari dördüncü seviyede eğitim almış olanlar, 6. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığınca yayımlanan "Öğretmenlik Alanları, Atama ve Ders Okutma Esaslarına İlişkin Çizelge"ye göre atanan tüm alan öğretmenlerinden Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü tarafından verilen Arıcılık Kursu'nu tamamlamış olanlar eğitici olarak görevlendirilir.
PROGRAMIN AMAÇLARI
Arıcılık Kurs Programı'nı bitiren bireyin,
1. Arıcılık için gerekli iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alması,
2. Arıcılık için gerekli olan hazırlıkları yapması,
3. Arıların bakımı, arı ürünlerinin hasadı ve zararlılardan korunması işlemlerini yapması amaçlanmaktadır.